Aktualno_logo

Da li ste znali da tjelovježba pomaže da ostanete “oštri”?!

Redovita tjelesna aktivnost dobra je i za vaš mozak, sugerira novo istraživanje koje je pokazalo vezu između niže razine kondicije i bržeg propadanja vitalnih živčanih vlakana u mozgu.

Ovo pogoršanje rezultira kognitivnim padom, uključujući probleme s pamćenjem karakterističnim za bolesnike s demencijom. Nalazi pružaju više dokaza da tjelovježba poboljšava zdravlje mozga i da bi mogla biti sastojak koji spašava živote i sprječava Alzheimerovu bolest. “Ovo istraživanje podupire hipotezu da poboljšanje tjelesne kondicije može poboljšati zdravlje mozga i usporiti proces starenja”, rekao je autor studije Kan Ding sa Sveučilišta Texas Southwestern Medical Center u SAD-u.

Studija objavljena u časopisu Journal of Alzheimer’s Disease usredotočila se na vrstu moždanog tkiva nazvanu bijela tvar, koja se sastoji od milijuna snopova živčanih vlakana koje neuroni koriste za komunikaciju preko mozga.

Uključili su više od 80 starijih pacijenata s visokim rizikom od razvoja Alzheimerove bolesti koji imaju rane znakove gubitka pamćenja ili blagog kognitivnog oštećenja (MCI).

Istraživači su utvrdili da su niže razine kondicije bile povezane sa slabijom bijelom tvari, što je zauzvrat koreliralo s nižom funkcijom mozga.

Sudionici studije zatim su dobili pamćenje i druge kognitivne testove za mjerenje funkcije mozga, što je omogućilo znanstvenicima da uspostave jake korelacije između vježbanja, zdravlja mozga i kognicije.

Izvor: www.news18.com, www.pexels.com

Info
Grad Varaždin aktivno potiče korištenje obnovljivih izvora energije s ciljem povećanja energetske učinkovitosti postojećih obiteljskih
07/10/2022
Gostovala je Slovenija i Češka
U varaždinskom hotelu Turist u četvrtak, 6. listopada 2022. godine gradonačelnik Grada Varaždina otvorio
07/10/2022