Aktualno_logo

Dijabetes: što jesti i što preskočiti kako biste održali razinu šećera u krvi?

Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2021. bilo 327.785 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000. Šećerna bolest je 3. vodeći uzrok smrti sa udjelom od 8,2 % u 2020. godini.

Kod dijabetesa, ljudi moraju redovito kontrolirati razinu šećera u krvi i spriječiti da poraste iznad normalne. To se može učiniti s brojnim aktivnostima poput hodanja, vježbanja i lijekova. Međutim, ono što jedemo također igra vitalnu ulogu u odlučivanju o razini glukoze u krvi. Pogledajmo neke od namirnica koje su najbolje i najgore za dijabetes.

Najbolja hrana za vrijeme dijabetesa:
Zeleno lisnato povrće

Lisnato povrće poput špinata bogato je antioksidansima, vitaminom A, kalcijem, željezom i biljnim kalijem. Osim toga, sadrže i enzime za probavu škroba koji su korisni za osobe s dijabetesom.

Cjelovite žitarice

U prehranu treba uključiti cjelovite žitarice kao što su cjelovita pšenica, smeđa riža, kvinoja i proso jer su bogate vlaknima i drugim hranjivim tvarima. Vlakna pomažu u snižavanju razine šećera u krvi usporavanjem probavnog procesa.

Grah

Za grah se kaže da je složeni ugljikohidrat i potrebno mu je vrijeme da se razgradi i probavi. Spora probava znači sporiju apsorpciju hranjivih tvari, a time i regulaciju šećera u krvi. Hrana koja se prebrzo apsorbira naglo povećava šećer u krvi.

Najgora hrana za dijabetičare:
Hrana bogata ugljikohidratima

Dijabetičari bi trebali ograničiti unos ugljikohidrata u hranu i zamijeniti ih teškim izvorima proteina. Tijekom dijabetesa treba izbjegavati bijeli kruh, krumpir i bijelu rižu.

Rafinirani šećer

Za šećer se kaže da je otrov za osobe s dijabetesom. Moraju smanjiti unos šećera, posebno bijelog šećera kako bi održali razinu šećera. Mogu ga zamijeniti žličicom meda ili suplementima bez šećera.

Slana hrana

Hrana s visokim sadržajem soli povećava krvni tlak, što zauzvrat dovodi do povećanja razine šećera u krvi. U hrani se mora koristiti ograničena količina soli, bez obzira na dijabetes.

Izvor: www.news18.com, www.hzjz.hr i www.pexels.com

Info
Grad Varaždin aktivno potiče korištenje obnovljivih izvora energije s ciljem povećanja energetske učinkovitosti postojećih obiteljskih
07/10/2022
Gostovala je Slovenija i Češka
U varaždinskom hotelu Turist u četvrtak, 6. listopada 2022. godine gradonačelnik Grada Varaždina otvorio
07/10/2022