Aktualno_logo

Edukacijski tim UDVDR Ogranak Ivanec učenicima 8. razreda održao predavanje o Domovinskom ratu

S ciljem promicanja vrijednosti Domovinskog rata i borbe za slobodu i samostalnost Hrvatske, edukacijski tim Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec održao je učenicima 8. razreda OŠ Ante Starčević iz Lepoglave predavanje na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“.

Članovi UDVDR Ogranka Ivanec – Dražen GečekLjudvek Cikač i Martin Lukavski, te Vjekoslav Špac iz HVIDR-e Ivanec, osmašima su prenijeli svoja iskustva i znanja iz Domovinskog rata, kao i o periodu neposredno pred njegovo izbijanje i sam završetak.
Predavanje je bilo koncipirano u tri dijela. U prvom je dijelu učenicima prikazan animirani film (animirani zemljovid) Hrvatskog povijesnog muzeja “Domovinski rat”, nakon čega su, kroz prezentacije koje su uslijedile, izneseni detalji o uzrocima i tijeku Domovinskog rata, stvaranju, obrani i oslobađanju Hrvatske u nametnutom ratu.

U trećem dijelu, koji je bio praktične naravi, učenici su mogla vidjeti novčane valute iz vremena Domovinskog rata kao i zbirku kovanica hrvatskih kuna u uporabi. Učenici su imali prigode vidjeti i ratne memorabilije, odnosno autentične dijelove odjeće i opreme Hrvatske policije i Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, a prikazani su im i segmenti dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“.

Napravljena je i obdukcija
Na rešetki ulazne građevine strojarnice hidroelektrane Varaždin uočen je muški leš, te je izvađen
07/10/2022
Gostovala je Slovenija i Češka
U varaždinskom hotelu Turist u četvrtak, 6. listopada 2022. godine gradonačelnik Grada Varaždina otvorio
07/10/2022
Gostovala je Slovenija i Češka
U varaždinskom hotelu Turist u četvrtak, 6. listopada 2022. godine gradonačelnik Grada Varaždina otvorio
07/10/2022