Aktualno_logo

Grad Varaždinske Toplice postao vinski centar Hrvatske: vrhunske „zlatne kapljice” privukle velik broj posjetitelja

Grad Varaždinske Toplice u subotu je bio vinski centar Hrvatske, ali i šire. Naime, Grad je ove godine bio domaćin 17. zajedničke izložbe vina Zlatna kapljica 2022. koja je, osim što je poprimila i međunarodni karakter jer su uzorci stigli iz Slovačke te iz Bosne i Hercegovine, bila i rekordna.

U svega dva dana prikupljena su čak 393 uzorka, a nakon ocjenjivanja vina koje je održano 29. i 30. travnja, u subotu je održana završna svečanost dodjele diploma vinarima te degustacija vina otvorena za javnost koja je privukla brojne posjetitelje.

Zadovoljstvo što je Grad, zahvaljujući svojoj Udruzi vinara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice brojnim domaćim i stranim gostima pokazao sve svoje čari izrazila je i gradonačelnica Dragica Ratković.

-Ovakva manifestacija puno nam znači, prvenstveno kako bismo cijelom ovom području pokazali kvalitetu svojih odličnih vina. Iz godine u godinu vina su sve bolja što potvrđuje i podatak da je ova izložba, po broju prikupljenih uzoraka i rekordna – rekla je gradonačelnica Ratković.

Pohvalivši rad svih topličkih udruga koje su zaista vrlo aktivne i rado se uključuju u sve manifestacije, gradonačelnica Ratković poručila je kako je najvažnije da je vinorodno područje sjeverozapadne Hrvatske očuvano i obrađeno što je dokaz da su vinogradari marljivi i vrijedni ljudi.

-Grad čine ljudi, zbog čega Varaždinske Toplice uvijek rado podržavaju rad svih svojih udruga i stoje im na raspolaganju. S obzirom da se u Hrvatskoj i Europi želimo pozicionirati kao privlačna kontinentalna, enogastronomska destinacija činjenica da smo bili domaćin ove manifestacije međunarodnog karaktera za nas je velika stvar – zaključila ja Ratković.

Pohvalivši Grad na brojnim aktivnostima i manifestacijama koje provodi kako bi se još više pozicionirao na turističkoj karti Europe župan Varaždinske županije Anđelko Stričak otvorio je završnu svečanost Zlatna kapljica 2022.

-Ovakve i slične manifestacije u Varaždinskoj županiji su uvijek dobrodošle. Ljudi se napokon okupljaju i druže, ali i natječu što rezultira vrlo kvalitetnim vinima i odlično je za našu turističku ponudu koja je iz dana u dan sve jača i sve bolja te privlači sve veći broj posjetitelja – kazao je župan Stričak.

Da se Varaždinske Toplice mogu pohvaliti odličnim uspjesima svojih vinara i vinogradara, naglasila je i Lana Husnjak, direktorica Turističke zajednice Varaždinskih Toplica poručivši kako su na ovoj izložbi sve kapljice zaista zlatne.

-Ono što svaki gost, ali i svaki putnik namjernik želi je prije svega hedonizam. Želi dobro pojesti, popiti, ali i uživati u samom okolišu i kulturi koju ovaj grad nudi. Ovakav angažman vinogradara s naših topličkih i kalničkih brega dokazuje da su vina sve bolja, da smo konkurentni i da nudimo ono što današnji visokokvalitetni gosti traže – rekla je Husnjak.

U ovogodišnjoj izložbi sudjelovalo je sedam vinogradarskih udruga s područja Varaždinske županije; Sveti Martin Varaždinske Toplice, Mejaši Ljubešćica, Grozdek Sveti Ilija, Viv-ber Beretinec, Pinta Novi Marof, Jalžabet i Varaždinbreg Gornji Kneginec, ali i pojedinci te gosti iz Slovačke i Bosne i Hercegovine.

Iako je toplička Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin zbog pandemije čekala devet godina na organizaciju ove izložbe, predsjednik Udruge Josip Posavec itekako je zadovoljan. Naime, njihova udruga sudjelovala je sa 105 uzoraka i osvojila čak 20 posto zlatnih medalja.

-Ove godine imali smo rekordan broj uzoraka, čak 393 uzoraka vina, nešto voćnih rakija i četiri voćna vina. Svi mi smo u udruzi mali vinari, a na području Varaždinskih Toplica imamo dvije veće vinarije, to su vinarija Najman i Vitezove gorice. Kako svi mi ovo radimo iz hobija i ljubavi, iznimno smo sretni zbog naših uspjeha – poručio je Posavec.

Pogledajte video
07/10/2022
Gostovala je Slovenija i Češka
U varaždinskom hotelu Turist u četvrtak, 6. listopada 2022. godine gradonačelnik Grada Varaždina otvorio
07/10/2022
Gostovala je Slovenija i Češka
U varaždinskom hotelu Turist u četvrtak, 6. listopada 2022. godine gradonačelnik Grada Varaždina otvorio
07/10/2022