Aktualno_logo

Hrvatski birokrati poljoprivrednicima zabranili upotrebu motike!

Birokracija u Hrvatskoj ne dopušta korištenje motike ekološkim proizvođačima u poljoprivredi, tvrde iz Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača (HSEP). Prema strateškom planu Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU, pod mjerom “Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada” doslovno je zabranjeno korištenje motike, piše Index.hr

Kako se neslužbeno doznaje, na konzultacijama s dionicima u vezi sa Strateškim planom RH u okviru ZPP-a održanim u petak 27.5.2022., iz Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju je i potvrđeno da je upotreba motike stvarno zabranjena.

Cilj EU je smanjenje korištenja pesticida i drugih kemikalija u proizvodnji hrane za 50 posto do 2030. Taj cilj se pokušava ostvariti kroz mnoge strategije i planove, kao što je “Od polja do stola” u europskom Green Dealu, i kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku EU.

ZPP je jedna od prvih zajedničkih politika EU, uspostavljena još 1962. Njom se određuje zajednička europska strategija razvoja poljoprivrede na razini svi članica EU, ali i svaka pojedina članica stvara svoju vlastitu strategiju, koja uvažava njene posebnosti, potrebe i ciljeve.

Hrvatska ima Strateški plan Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU, a već su odabrane smjernice za razdoblje 2023.-2027., koje čine programski strateški dokument i temelj za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova te primjenu alata i instrumenata Zajedničke poljoprivredne politike EU.

Znači radi se o dokumentu koji je donijela Hrvatska, a na koji će se morati pozivati svaki projekt u poljoprivredi koji se prijavljuje na fondove EU. U mjeri “Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada”, usko vezanoj za ekološku proizvodnju, navodi se da se želi smanjiti korištenje pesticida i motivirati poljoprivrednike da fizički, umjesto kemijski, uklanjaju korov.

Ali nažalost, izgleda da je netko tko je prevodio Zajedničku poljoprivrednu politiku loše odradio svoj posao, a to bi poljoprivrednike u Hrvatskoj moglo stajati projekata i sredstava iz EU fondova u razdoblju od 2023. do 2027.

Naime, u “EU common agricultural policy” negdje stoji da se potiče “mechanic” uništavanje korova. Na hrvatskom bi to trebalo značiti bez korištenja kemije, fizički, strojevima ili ručnim radom. Ali je “mehaničko” u naslovu mjere “Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada” netko tko je prevodio i tumačio ZPP EU te pisao Strateški plan Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU protumačio kao “mehanizirano”.

Foto: Okov

Pogledajte video
07/10/2022
Gostovala je Slovenija i Češka
U varaždinskom hotelu Turist u četvrtak, 6. listopada 2022. godine gradonačelnik Grada Varaždina otvorio
07/10/2022