Aktualno_logo

Osniva se Turistička zajednica “Varaždinski bregi”

U srijedu je u prostorijama Općine Gornji Kneginec potpisan je Sporazum o osnivanju turističke zajednice Varaždinski bregi. Nova Turistička zajednica osniva se za područje općina Gornji Kneginec, Beretinec, Sveti Ilija i Vidovec te je pravni sljedbenik Turističke zajednice Općine Gornji Kneginec koja više neće postojati, dok će sjedište nove Turističke zajednice biti u Turčinu.

Sporazum su, temeljem prethodnih suglasnosti općinskih vijeća, potpisali općinski načelnici Bruno Hranić, Marin Bosilj, Nikola Žganec i Goran Kaniški.

Osnivanje Turističke zajednice potiče se zbog racionalnijeg korištenja ljudskih, financijski i prostornih resursa u turizmu, stvaranju zajedničke ujednačene politike turističkog razvoja na svom prostoru i poštujući potrebe te posebnosti svake jedinice lokalne samouprave. Novom Turističkom zajednicom želi se omogućiti razvoj turistički prepoznatljivih proizvoda koji proizlaze iz tradicijskih i prirodnih resursa područja četiri općine.

Za rad nove Turističke zajednice općine će osigurati najmanje 150.000,00 kn godišnje i to razmjerno prema broju stanovnika: Općine Gornji Kneginec i Vidovec po 32 % iznosa svaka, Općina Sveti Ilija 22 %, a Općina Beretinec 14 % ukupnog iznosa. Općina Gornji Kneginec osigurat će sjedište Turističke zajednice dok će sve općine zajedno osigurati troškove direktora, knjigovodstva i ostalih troškova koje proizlaze iz zakonskih obveza. Treba naglasiti kako će se iz tog iznosa financirati sve manifestacije koje će se održavati na prostoru navedenih općina.

Nove zakonske odredbe omogućuju povećanje djelokruga turističkih zajednica na više općina/gradova kao i mogućnost za dobivanje sredstava Ministarstva turizma i sporta za osnutak istih. Turistička zajednica „Varaždinski bregi“ značit će novi zamašnjak razvoju turizma na ovom području. Zajednički nastup na tržištu kao i stvaranje novih turističkih sadržaja prilika su za uspješniji razvoj turizma, ali i logičan korak s obzirom da sve četiri općine imaju zajedničku povijest, gastronomiju, tradiciju i kompatibilnu turističku ponudu.

Podsjetimo da su u našoj županiji, zahvaljujući novim zakonskim regulativama, već osnovane dvije nove Turističke zajednice: „Centar svijeta“ (koja povezuje Grad Ludbreg i 5 susjednih općina) i „Sjever Zagorja“ (koja udružuje šest općina na sjeverozapadu županije).

Izvor: Općina Gornji Kneginec

Pogledajte video
07/10/2022
Gostovala je Slovenija i Češka
U varaždinskom hotelu Turist u četvrtak, 6. listopada 2022. godine gradonačelnik Grada Varaždina otvorio
07/10/2022
Gostovala je Slovenija i Češka
U varaždinskom hotelu Turist u četvrtak, 6. listopada 2022. godine gradonačelnik Grada Varaždina otvorio
07/10/2022