Aktualno_logo

Predstavom u varaždinskom HNK obilježen Dan Europe

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj prisustvovao je predstavi „Kadišl i nebeski putnici“ koja se povodom obilježavanja Dana Europe jučer održala u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu. Na predstavi su bili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora. Kadišl i nebeski putnici je hommage stradalim Židovima u Hrvatskoj tijekom 2. svjetskog rata nastala prema proznom djelu Jasminke Domaš.

„Današnja predstava pokazuje punu sliku o strahu i patnji koju su prolazili zagrebački Židovi te cijelu tragediju holokausta. Djelo je nastalo na zapisima i bilješkama zagrebačkih Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata, tijekom ustaškog režima. Kadiš znači molitva za mrtve, a kadišl onaj koji moli. Naši glumci izvrsno su dočarali to doba i jako dobro uklopili završetak predstave koji se odvija ispred varaždinske Sinagoge, odnosno skulpture K19 izrađene od cigli koje su izradili zarobljenici logora u Jasenovcu. Strahote genocida ne smiju se zaboraviti i sjećanjem na njih moramo uvijek slati poruku da se diskriminacija, označavanje drugačijih i odvođenje u smrt radi vjere, nacionalnosti, više nikad ne smiju ponoviti. Upravo to želimo naglasiti povodom obilježavanja Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom, slaveći mir i jedinstvo u Europi, poštovanje i dostojanstvo svakog čovjeka“, rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Info
Grad Varaždin aktivno potiče korištenje obnovljivih izvora energije s ciljem povećanja energetske učinkovitosti postojećih obiteljskih
07/10/2022
Gostovala je Slovenija i Češka
U varaždinskom hotelu Turist u četvrtak, 6. listopada 2022. godine gradonačelnik Grada Varaždina otvorio
07/10/2022
Gostovala je Slovenija i Češka
U varaždinskom hotelu Turist u četvrtak, 6. listopada 2022. godine gradonačelnik Grada Varaždina otvorio
07/10/2022