Aktualno_logo

Stručnjak o napadu pasa u Varaždinu: “Vlasnik je sigurno kriv”

Nakon što su dva bulterijera napala velikog švicarskog planinskog psa i njegovu vlasnicu u Varaždinu, postavljaju se brojna pitanja o odnosu psa i vlasnika. O tome je u Dnevniku Nove TV govorio uzgajivač pasa Boris Krizman.

Krizman: Vlasnik je kriv

O tome čija je krivnja kada se dogodi ovakav ili sličan napad, Krizman je vrlo sigurno i bez razmišljanja odgovorio da je krivnja sigurno vlasnikova.

“Sigurno je vlasnik. Da ne kažem baš sto posto, ali sigurno je vlasnik krivac za ovakve napade”, rekao je Krizman. Iako je u ovom slučaju došlo do vrlo ozbiljnog napada psa, Krizman ne smatra da se taj pas ne može resocijalizirati.

“Svaki se pas može resocijalizirati”

“Naravno da može. Svaki se pas može resocijalizirati. Možda malo više truda treba s takvim agresivnim pasminama, ali svaki se pas može resocijalizirati”, kazao je uzgajivač.

Naglasio je da je, kada govorimo o socijalizaciji i resocijalizaciji bilo koje vrste pasa, pa čak i onih koje se smatra opasnima, važna i uključenost vlasnika u proces.

“Najbitnije je školovanje. Hrvatski kinološki savez provodi razne tečajeve za školovanje, ima mnogo mogućnosti”, rekao je.

“Dok god vlasnik psa ne zna njime vladati, to nije dobro”

“Savjetovao bih i vlasniku da sa psom odradi školovanje. Ne samo da pas kod nekog ovlaštenog položi test nego, dakle, da i vlasnik bude uključen. Dok god vlasnik psa ne zna njime vladati, to nije dobro”, dodao je Krizman. Za kraj je objasnio i kako ti testovi i izgledaju.

“Imate život psa u gradu, na primjer auto zatrubi, netko priđe i pita nešto, netko pretrči ulicu – sve se ove stvari u gradu događaju i pas mora biti naviknut na njih. Isto tako, kad kraj drugog psa prođe, da ga ni ne pogleda. Takve se stvari vježbaju”, zaključio je Krizman.

Čestitamo
U Varaždinske Toplice u utorak je stiglo novo, veliko i značajno priznanje. Naime, gradonačelnici
07/10/2022