Aktualno_logo

Učenici OŠ Novi Marof na predavanju “Domovinski rat-istina o slobodi”

U Kino dvorani Kulturnog centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu više od 100 učenika osmih razreda, zajedno sa svojim učiteljicama i učiteljima povijesti, Osnovne škole Novi Marof slušalo je predavanje na temu Domovinski rat – Istina o slobodi, kojeg je održao edukativni tim UDVDR Ogranka Ivanec.

Predavanje je održano u svrhu promicanja vrijednosti Domovinskog rata i borbe za slobodu i samostalnost Hrvatske, usuglašeno sa školom, a održano u nastavnom periodu u kojem učenici u predmetu Povijest slušaju o Domovinskom ratu. Također učenici novomarofske škole će 6. lipnja u posjet memorijalnim mjestima sjećanja u Vukovaru, te će im stečena znanja biti od koristi.

U početnom dijelu pozdravnim su se riječima nazočnima obratili zamjenik gradonačelnika Novog Marofa Ivan Tuk, a potom i potpredsjednik UDVDR Ogranak Novi Marof Marijo Bencek, nakon čega je počelo predavanje.

Članovi užeg vodstva ivanečke udruge Dražen Geček, Ljudvek Cikač i Martin Lukavski, te Vjekoslav Špac iz HVIDR-e Ivanec, učenicama i učenicima, prema stručnom programu odobrenom od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, prenijeli su svoja iskustva i znanja iz Domovinskog rata, kao i o periodu neposredno pred izbijanjem, te po njegovom završetku.

Predavanje je koncipirano u tri dijela – u prvom je učenicima prikazan Animirani film (animirani zemljovid) Hrvatskog povijesnog muzeja “Domovinski rat”, nakon čega su u PowerPoint prezentaciji izneseni povijesni detalji o uzrocima i tijeku Domovinskog rata, stvaranju, obrani i oslobađanju Hrvatske u nametnutom ratu. Ujedno, prikazani su i segmenti dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost”, kojeg je napravio UDVDR Ivanec u suradnji s HVIDR-om Ivanec, u kojima Vjekoslav Špac govori o svojim danima zatočeništva u srpskim koncentracijskim logorima.

U trećem su dijelu djeca mogla vidjeti novčane valute iz vremena Domovinskog rata koje su se koristile u Hrvatskoj, te na okupiranim područjima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i zbirku kovanica hrvatskih kuna u uporabi. S njima ih je upoznao poznati ivanečki kolekcionar Martin Lukavski, koji je za ovu tribinu pripremio dio svoje bogate numizmatičke zbirke.

Isto tako, djeca su mogla vidjeti i ratne memorabilije, odnosno autentične dijelove odjeće i opreme Hrvatske policije i Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, što ih je, očekivano, i najviše zanimao.

Bili su tako izloženi pribor za jelo, uniforme, kape i oznake Policije, potom 1. Gardijske brigade Tigrovi, 7. Gardijske brigade Puma, ali i one u ratu neprijateljskih postrojbi, poput Milicije Krajine ili tadašnje JNA, pa maska za zaštitu od bojnih otrova, jedan stari tranzistor na baterije iz privatne zbirke koji je hrvatskim braniteljima u doba rata bio jedini kontakt s vanjskim svijetom, zastava koja se vijorila na oslobođenim kninskim ulicama 5. kolovoza 1995. godine, automobilske tablice grada Knina iz doba njegove okupacije i još ponešto.

Učenike je dosta toga zanimalo, postavljali su brojna pitanja, posebno su zanimanje, kao i mnogi prije njih, pokazali prema američkoj ‘pancirki’ i šljemu, praznoj ‘zolji’ koja potječe s Vukovarskog bojišta, tenkovskoj ‘čahuri’, a uniforme, kape i ‘beretke’ neki su malo i isprobali.

Na završetku predavanja Cikač se u ime ivanečkih udruga zahvalio svima na toplom prijemu, posebno učenicima na pozornosti, zaželjevši im puno uspjeha u nastavku obrazovanja.

Potom je učiteljici povijesti Lidiji Cifrek uručio knjigu „Svjedočim”, koja govori o stradavanju Tovarnika u Domovinskom ratu, mjesta na krajnjem istoku Hrvatske, gdje su u ljeto 1991. boravili pripadnici policije s ivanečkog područja.

Prigodne darove, koje su pripremili Grad Ivanec i Poslovna zona Ivanec, uručio je potom i zamjeniku novomarofskog gradonačelnika Ivanu Tuku, te zamjeniku predsjednika UDVDR Novi Marof, Mariju Benceku.

Boravak ivanečkog braniteljskog tima s domaćinima iz Novog Marofa okončan je druženjem u obližnjem ugostiteljskom objektu Elf.

Nakon ovog u Novom Marofu, edukacijski tim ivanečkih dragovoljaca i veterana ima dogovoreno još nekoliko predavanja do kraja školske godine.

Projekt „Domovinski rat – Istina o slobodi” podupire Varaždinska županija, a iz UDVDR Ogranka Ivanec zahvaljuju kolegama iz UDVDR Ogranak Novi Marof, Kulturnom centru Ivan Rabuzin, Gradu Novom Marofu, OŠ Novi Marof, Gradu Ivancu, Poslovnoj zoni Ivanec i Varaždinskoj županiji.

Fotografije: Marijan Friščić

Čestitamo
U Varaždinske Toplice u utorak je stiglo novo, veliko i značajno priznanje. Naime, gradonačelnici
07/10/2022