Aktualno_logo

Udruga Ivanečko sunce-otvoreni i novouređeni prostori za rad osoba s intelektualnim oštećenjem

U zgradi u Gajevoj 14 u Ivancu jučer su otvoreni adaptirani i preuređeni prostori namijenjeni radu Ivanečkog sunca, Udruge osoba s intelektualnim oštećenjem, koja okuplja najosjetljiviju populaciju u našoj zajednici.

Okupljenom vodstvu i članovima Ivanečkog sunca te njihovim roditeljima, asistentima i volonterima, na prigodnoj svečanosti otvaranja pridružili su se državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Radovi na adaptaciji bivših neprikladnih prostora u visokofunkcionalne i primjerene za rad i potrebe članova, stajali su ukupno 309.000 kuna.

Grad Ivanec izdvojio je najviše sredstava za njihovo uređenje – 185.500 kuna.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je osiguralo 91.000 kuna (sredstva su dobivena prijavom na Javni poziv za sufinanciranje projekata pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom), dok je Grad Lepoglava, kao suvlasnik prostora, osigurao 32.550 kuna.

Ostali suvlasnici ovog prostora (općine Bednja, Maruševec, Klenovnik i Donja Voća, čije članove ova udruga također okuplja) nisu sudjelovali u sufinanciranju njegova uređenja.

Državni tajnik D. Nekić: Odlična suradnja s Gradom Ivancem

Predsjednica Ivanečkog sunca Milena Golubić gostima je zahvalila na financijskim izdvajanjima zahvaljujući kojima je stvoreni funkcionalni uvjeti boravka i rada za 50-ak osoba koje okuplja ova udruga.

Naime, ove osobe se ovdje okupljaju triput tjedno od 8 do 14 sati, gdje provode vrijeme u radionicama i terapijskim aktivnostima, a što predstavlja veliku potporu njihovim obiteljima i skrbnicima.

– S Gradom Ivancem odlično surađujemo i njegove projekte pratimo od 2004. godine pa smo ih tako do sada sufinancirali s ukupno 277.000 kuna. Vašu prijavu na javni poziv ministarstva Povjerenstvo je sa zadovoljstvom prihvatilo, a ivanečke projekte pratit ćemo i dalje – istaknuo je državni tajnik D. Nekić, koji je inače prijatelj Ivanca (do sada je više puta bio u našoj sredini) i gradonačelnika Batinića.

Batinić: Iduće godine novo kombi vozilo za Sunce

Izražavajući zadovoljstvo što Ivanečko sunce sada raspolaže sa 110 m2 potpuno uređenog prostora, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nagovijestio je i nova ulaganja u opremanje Ivanečkog sunca:

-Kombi vozilo, koje je Grad Ivanec prije 12 godina kupio za potrebe prijevoza članova udruge, dalo je svoje. Stoga za iduću godinu najavljujem nabavu novog kombi vozila – istaknuo je Batinić.

Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave, istaknuo je da ovaj Grad potrebe članova Ivanečkog sunca prati s posebnim senzibilitetom, jer riječ je o najosjetljivijoj populaciji.

– Grad Lepoglava i dalje će biti na usluzi potrebama njenih članova, kako za spomenuto kombi vozilo, tako i za druge potrebe kao što je primjerice, poludnevni boravak – poručio je M. Škvarić.

Otvaranju prostora pridružile su se i gradske pročelnice Irena Kresonja i Ljiljana Risek, bivša v. d. pročelnice Jelena Cuković, izvođač radova Andrija Grabar i dr.

Spomenimo također da su radovi trajali više mjeseci i da je tijekom njih izvršena potpuna adaptacija i rekonstrukcija objekta (rušenja, armiranobetonski i zidarski radovi, stolarski, keramičarski, soboslikarski, fasaderski radovi, vodovod i kanalizacija, elektrotehničke i stolarske instalacije).

Info
Grad Varaždin aktivno potiče korištenje obnovljivih izvora energije s ciljem povećanja energetske učinkovitosti postojećih obiteljskih
07/10/2022
Gostovala je Slovenija i Češka
U varaždinskom hotelu Turist u četvrtak, 6. listopada 2022. godine gradonačelnik Grada Varaždina otvorio
07/10/2022
Gostovala je Slovenija i Češka
U varaždinskom hotelu Turist u četvrtak, 6. listopada 2022. godine gradonačelnik Grada Varaždina otvorio
07/10/2022