Aktualno_logo

Za savršeno bijeli osmjeh trebate izbjegavati ove namirnice

Mnogi ljudi postaju svjesni osmijeha zbog boje zuba. Osim što vam pruža prekrasan bijeli osmijeh, sluznica vaših zuba također pomaže u sprječavanju problema sa zubima, uključujući karijes. Ali kako spriječiti te žute mrlje? Ako želite onaj biserno bijeli smijeh, morate odustati od neke hrane i nekih pića. Da, postoje neke namirnice zbog kojih vam zubi izgledaju žuto. Nutricionistica Anjali Mukerjee u objavi na Instagramu predložila je 7 namirnica koje više štete nego koriste vašim zubima.

Napomenula je da je izbjeljivanje zubi popularna opcija, no ne smije se zaboraviti da proizvodi za izbjeljivanje koriste kemikalije za izbjeljivanje zuba. Stoga je, spomenuvši jednostavan i opipljiv način sprječavanja promjene boje zuba, savjetovala svojim pratiteljima da izbjegavaju ove namirnice:

Crna kava: Tko ne voli započeti dan s čašom espressa? Ali evo loših vijesti za ljubitelje kave. Kava zauzima prvo mjesto na listi namirnica koje mrlje vaše zube.

Čaj: Ako razmišljate o tome da konzumaciju kave zamijenite čajem, uzalud je. Čaj također dovodi do ružnih mrlja na zubima ako ih se redovito konzumira. Izbjegavajte crni čaj i birajte zeleni, bijeli ili bilo koji od biljnih čajeva, koji su također zdraviji.

Crveno vino: Za čašu crnog vina se kaže da ima bezbroj zdravstvenih prednosti. Ali Anjali tvrdi da kiseline u vinu stvaraju hrapave mrlje, koje dodatno stvaraju brazde koje “farbaju” zube.

Gazirana tamna pića: Stručnjak sugerira da su čak i tamne gazirane pića štetne za zube zbog svoje obojene boje.

Duhan: pušenje ili duhan za žvakanje ima mnogo ozbiljnih zdravstvenih problema povezanih s njim. No, osim toga, duhan uzrokuje tamnosmeđe ili crne mrlje na zubima, zbog izgaranja katrana ugljena.

Umak od soje: aromatične tvari poput sojinog umaka, koji vašim rezancima i tjestenini dodaje bogatstvo, mogu zamrljati i vaše svijetle zube.

Dakle, koje ste od ovih namirnica od sada spremni izbjegavati?

Fotografija: www.pexels.com, Izvor: www.news18.com

Atletsko Europsko prvenstvo
Nakon što je ranije, unatoč svim očekivanjima, postavila novi rekord u skoku u vis
05/07/2022
Kraj priprema na Kupresu
U posljednjoj pripremnoj utakmici na Kupresu, momčad Varaždina odigrala je 1:1 s bosansko-hercegovačkim premijerligašom
05/07/2022