Aktualno_logo

Zaključen postupak bratimljenja Grada Lepoglave i mađarskog Kiskunhalasa

Proteklog vikenda je u mađarskom gradu Kiskunhalasu boravilo izaslanstvo Grada Lepoglave predvođeno gradonačelnikom Marijanom Škvarićem. Povod za to bila je proslava Dana Grada Kiskunhalasa tijekom koje je potpisana i povelja o bratimljenju Lepoglave i Kiskunhalasa. Povelju o bratimljenu na svečanosti održanoj povodom Dana grada Kiskunhalasa potpisali su domaćin, gradonačelnik Kiskunhalasa Róbert Fülöp i gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

– Naša dva grada prije svega povezuje čipka koja se na prvi pogled može učiniti slabom i krhkom. No, mi znamo da njene tanke niti sjedinjene u čipku čine i simboliziraju veliku snagu. Upravo je ta snaga čipki povezala naša dva grada koji su svoje prijateljstvo potvrdili bratimljenjem koje omogućava da se u budućnosti uspostavi, ne samo kulturna, već i gospodarska suradnja., poručio je tom prigodom gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Čast mi je što sam dio potvrđivanja prijateljstva naših dvaju grada. Ovo je odličan primjer marljive, svjesne i kvalitetne suradnje dviju zajednica, dvaju čipkarskih gradova čije su prijateljstvo izvezle vrijedne ruke naših čipkarica. Gradu Lepoglavi i njegovim stanovnicima želim dobrodošlicu u našu bratsku gradsku obitelj koju čini još sedam gradova s kojima smo također, tijekom prijašnjih godina, potpisali povelje o bratimljenju., istaknuo je gradonačelnik Kiskunhalasa Róbert Fülöp.

Puno uspjeha budućoj suradnji Lepoglave i Kiskunhalasa ovom je prigodom poželio Drago Horvat, generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu. Dan Grada Kiskunhalasa obilježen je nizom događanja među kojima je bila i međunarodna izložba čipaka na kojoj su posebno mjesto imale čipke iz Hrvatske, a među njima lepoglavska čipka koja se već dugi niz godina predstavlja na čipkarskim festivalima koji se održavaju u ovom, sada bratskom, mađarskom gradu. Na otvorenju izložbe, generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat, zahvalio je čipkaricama obiju zemalja na jačanju dobrih odnosa dvaju naroda.

Napravljena je i obdukcija
Na rešetki ulazne građevine strojarnice hidroelektrane Varaždin uočen je muški leš, te je izvađen
07/10/2022
Gostovala je Slovenija i Češka
U varaždinskom hotelu Turist u četvrtak, 6. listopada 2022. godine gradonačelnik Grada Varaždina otvorio
07/10/2022
Gostovala je Slovenija i Češka
U varaždinskom hotelu Turist u četvrtak, 6. listopada 2022. godine gradonačelnik Grada Varaždina otvorio
07/10/2022